An_schrijfstra » Specials » Muziekinstrument hurenkopen

Je eerste muziekinstrument: kopen of huren?

Je eerste muziekinstrument: kopen of huren? Je hebt besloten dat je een muziekinstrument wilt leren bespelen, bijvoorbeeld een dwarsfluit, klarinet of saxofoon. Nu wil je graag weten wat de voordelen van het huren van een muziekinstrument zijn. En ook wat de voordelen van het kopen van een nieuw of gebruikt muziekinstrument zijn. Kortom, wat zijn de mogelijkheden om aan je eerste muziekinstrument te komen? En waarop let je bij je keus?

Je eerste muziekinstrument huren?

Altsaxofoon / Bron: Alkarex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Altsaxofoon / Bron: Alkarex, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Wil je snel aan een goed muziekinstrument komen, dan kun je bijvoorbeeld denken aan huur via een goede muziekinstrumentenhandel. Dat is een gangbare aanpak als je bijvoorbeeld dwarsfluit, klarinet of saxofoon wilt gaan spelen. Eventueel kun je dat instrument, als het je goed bevalt, dan later voordelig kopen.

Soms kun je ook bij een bouwer een muziekinstrument huren voor de periode waarin je wacht tot het voor jou te bouwen instrument gereed is. Dit is soms mogelijk als je een strijkinstrument als viool of cello wilt leren spelen. In deze special ligt de nadruk op het kopen of huren van een muziekinstrument via de vakhandel.

Doorgaans is het door jou gehuurde instapinstrument, meestal nieuw, maar in sommige speciaalzaken worden ook gereviseerde tweedehands instrumenten verhuurd. Dit geldt zowel voor dwarsfluiten, klarinetten als saxofoons.

Als je huurt via een muziekvakhandel van goede naam, ga je met een goed afgesteld, dus speelklaar muziekinstrument naar huis. Als je van een onbekende huurt, moet je maar afwachten of het instrument technisch in orde is.

Besluit je een muziekinstrument te huren, dan betaal je een borgsom en een aantal maanden huur. Na afloop van de huurtermijn kun je het instrument soms voor een ander huurinstrument inruilen of het gehuurde instrument kopen. Lever je het instrument uiteindelijk weer in, dan, krijg je de borgsom terug mits het instrument nog in dezelfde staat is als toen je het huurde.

De hoogte van de borgsom, de huurprijs en de kleine lettertjes van de voorwaarden verschillen per instrument en per leverancier. Denk aan bedragen vanaf 15 euro per maand voor een instapmodel dwarsfluit, een paar tientjes per maand voor een klarinet of saxofoon tot bijvoorbeeld ongeveer 50 euro per maand voor een topmodel saxofoon.

Overweeg je om na afloop van de huurtermijn het muziekinstrument te kopen, besef dan dat je met een huurkoopinstrument doorgaans uiteindelijk iets duurder uit bent dan wanneer je een instrument direct koopt.

Sommige mensen willen graag eerst in alle rust onderzoeken of een bepaald muziekinstrument iets voor hen is.

Je eerste muziekinstrument kopen?

Aangezien koop doorgaans omgerekend voordeliger is dan huren, willen sommige mensen liever direct tot de aanschaf van een muziekinstrument over gaan.

Beginners volgen vaak het advies van hun muziekdocent op het gebied van merk en type van het instrument dat ze willen leren bespelen. Als je geen docent hebt, kun je op de sites van muziekscholen weleens merk en types van geadviseerde instrumenten vinden.

Dwarsfluit met gesloten kleppen / Bron: www.777life.com , Wikimedia Commons (CC0)Dwarsfluit met gesloten kleppen / Bron: www.777life.com , Wikimedia Commons (CC0)
Een aantal muziekwinkels geeft een leuke korting op de adviesprijzen van muziekinstrumenten. Dat geldt zeker ook voor blaasinstrumenten zoals de dwarsfluit, klarinet en saxofoon. Het is daarom handig eerst de verschillende prijzen te vergelijken voordat je naar de winkel gaat. Ook is het aan te raden om eerst van een aantal gevorderde spelers te horen welke vakhandels volgens hen de beste service geven.

Instapmodellen van muziekinstrumenten van goed bekend staande merken houden bij latere inruil of verkoop doorgaans beter hun waarde dan instrumenten van fantasiemerken.

Op het eerste gezicht lijkt een tweedehands muziekinstrument goedkoper dan een nieuwe. Maar schijn bedriegt soms. De meeste beginnende instrumentalisten zijn doorgaans niet in staat om zelfstandig na te gaan of een instrument een prijzige revisie nodig heeft.

Test tweedehands muziekinstrumenten liefst samen met je leraar of een ervaren speler uit. Dan heb je de meeste kans om een mooi en goed onderhouden instrument tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen kopen.

Als je een tweedehands muziekinstrument in een muziekhandel koopt, krijg je in een aantal gevallen garantie van die winkel op dat instrument. En soms mag je het instrument eventueel met wat bijbetaling binnen een bepaalde tijd omruilen voor een ander gebruikt instrument uit die winkel.

Natuurlijk heeft de aanschaf van een nieuw muziekinstrument een groot aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het puntgave uiterlijk van een nieuw instrument. Of aan de fabrieksgarantie op nieuwe instrumenten. Ook het feit dat je de allereerste eigenaar van een bepaald muziekinstrument bent, kan zwaar wegen.

Een muziekinstrument in bruikleen?

Wist je dat sommige muziekverenigingen muziekinstrumenten in bruikleen aan hun leden geven? Misschien is het voor jou interessant om eens te kijken of het blaasinstrument van jouw keuze bij een harmonieorkest, fanfare of brassband wordt gebruikt. Je moet het natuurlijk wel treffen dat die vereniging nog spelers op het instrument van jouw keus nodig heeft.

Harmonieorkesten kunnen vaak nog klarinettisten gebruiken. Voor de gewone of besklarinet is de gebruikelijke bezetting 1 tot 3 besklarinetten. Daarnaast is er in beginsel plaats voor een esklarinet, een altklarinet en een basklarinet.

Als een harmonieorkest een vacature voor een dwarsfluitist heeft, kan dat voor jou een mogelijkheid zijn. In zo'n orkest spelen 1 of 2 dwarsfluiten mee.

Denk je aan een altsaxofoon of tenorsaxofoon, kun je aan zowel een harmonieorkest of fanfare denken. In een harmonie spelen 1 of 2 altsaxen mee. In een fanfare gaat het in beginsel om 2 altsaxen. Droom je van een tenorsaxofoon, oriënteer je dan eens bij een harmonie (1 of 2 tenorsaxen) of een fanfare (1 tenorsax). Een baritonsaxofoon vind je bij de fanfare.
Voor een bijzonder instrument als een sopraansaxofoon kun je terecht bij een fanfare (1 of 2 sopraansaxen).

Bij een aantal harmonieorkesten en fanfares zijn sommige stemmen 'dubbel' bezet. Dan spelen er soms verschillende instrumentalisten dezelfde stem. Het feit dat een harmonie of fanfare op een bepaald moment geen vacatures heeft, wil dus nog niet zeggen dat deze muziekverenigingen je niet zouden kunnen gebruiken. Vaak is de vereniging blij dat een stempartij extra zwaar bezet is. Dat is handig als een van de spelers een keer verhinderd is. Dan is er toch nog een speler over om die stempartij te kunnen spelen.

Doorgaans gaat het bij bruikleen van muziekverenigingen om gebruikte, maar goed onderhouden instrumenten. Zolang je lid bent van die muziekvereniging beschik je dan voordelig over een kwaliteitsinstrument. Soms kan deze constructie een interessant alternatief voor huren of kopen vormen. Maar dat geldt uiteraard alleen als het lidmaatschap van een muziekvereniging jou aanspreekt, het jou schikt om naar de wekelijkse repetitieavonden te komen en je daarnaast voldoende gelegenheid hebt om thuis de stukken van die vereniging te oefenen.

Alle bovengenoemde opties hebben elk zo hun voordelen. Het hangt vooral af van je persoonlijke situatie wat voor jou de beste optie is.

Gerelateerde specials

Andere specials met bijbehorende artikelen over muziekinstrumenten zijn bijvoorbeeld:
Je eerste klarinet kopen of huren?

Je eerste klarinet kopen of huren?

Je wilt klarinet gaan spelen en vraagt je af wat handiger is: huren of kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde klarinet? Wat zijn de pluspunten van de aanschaf va…
Je eerste dwarsfluit kopen of huren?

Je eerste dwarsfluit kopen of huren?

Je wilt graag dwarsfluit leren spelen en je hebt nog niet besloten of je eerst wilt huren of dat je direct een studie-instrument wilt kopen. Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een g…
Je eerste saxofoon kopen of huren?

Je eerste saxofoon kopen of huren?

Je wilt graag saxofoon leren spelen. Wil je eerst een sax huren? Of liever direct een studie-instrument kopen? Wat zijn de voordelen van het huren van een nieuwe of een gereviseerde saxofoon? Wat zijn…
Kinderdwarsfluit voor het jonge kind

Kinderdwarsfluit voor het jonge kind

Wanneer is een kinderdwarsfluit een goede en voordelige oplossing voor jonge kinderen die graag dwarsfluit willen spelen? Welke robuuste fluit is speciaal geschikt voor jouw kind van pakweg 5 of 8 of…
Dwarsfluiten met gebogen kopstuk

Dwarsfluiten met gebogen kopstuk

Een dwarsfluit met een gebogen kop of een O- of V-kopstuk is ideaal voor kinderen die nog te klein of niet sterk genoeg voor een gangbaar model dwarsfluit zijn, maar die toch een 'echte' dwarsfluit wi…
Gemakkelijk noten leren lezen

Gemakkelijk noten leren lezen

Wil je een muziekinstrument bespelen, maar zie je op tegen het noten leren lezen? Doet het notenschrift je duizelen van de noten die al of niet open zijn of voorzien van vlaggetjes? Toch is het lezen…
Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband

Slim beginnen bij fanfare, harmonieorkest of brassband

Het spelen bij een fanfare, harmonieorkest of brassband helpt je snel om je muzikale vaardigheden te vergroten. En bovendien is het gezellig om samen met anderen onder professionele leiding muziek te…
Gepubliceerd door An_schrijfstra op 31-07-2011, laatst gewijzigd op 05-08-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • Afbeelding met onderschrift 'Altsaxofoon'; Tdvance; Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license; http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saxophone_alto.jpg
  • Afbeelding met onderschrift 'Dwarsfluit met gesloten kleppen'; Mezzofortist from www.777life.com (Free Image Archive); licentie 'for unlimited free use'; http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Flute.jpg